.

Followers

Tuesday, December 16, 2014

December 2014

Assalamualaikum...

Aku telah diberi kesempatan untuk 'cleab-up' blog ini daripada kisah silam. Sebenarnya aku teringat tunang aku pernah cakap 'Bila nak bersihkan blog?'. Dia cakap perlahan jer sampai aku suruh ulang balik tapi dia tak nak. Lebih kurang la soalan nya. Aku biarkan je soalan dia tergantung kat situ.

Aku tau dia orang kedua yang faham aku selepas diri aku sendiri. Aku pun faham dia sangat penyabar orangnya (tapi jangan diuji). Dia tak ada pun nak bising-bising atau paksa aku buat semua ini. That's why I love you sayang. Muahhh ciked

Usia perkahwinan kami baru je dua bulan. Masih baru. Masih banyak yang kena belajar. Aku juga sedikit demi sedikit berubah untuk dia. Perjalanan kita masih panjang insyaAllah. Sebenarnya aku teringin nak update daripada sebelum kahwin lagi. Disebabkan kerja dan belajar sambilan, aku sibuk sikit. Ditambah lagi sejak ada instagram ni, kat situ je la aku update.

Tak kira! Aku nak share jugak pasal majlis kawin aku.
Tapi bila nak update tu susah nak cakap. :)

Aku bahagia sekarang. Aku punya cinta yang utuh daripada seorang lelaki.
Aku tak akan pandang ke belakang lagi. Aku akan terus melangkah ke hadapan.
Melangkah ke jalan yang aku pilih. Dapatkan apa yang aku inginkan.
InsyaAllah. Rezeki Allah tu luas.

Tuesday, December 3, 2013

Berbelanja untuk keperluan rumah

Walaupun aku masih bujang tetapi berbelanja untuk keperluan rumah setiap bulan memang wajib. Nak cakap keperluan rumah tu takde lah sangat. Lebih macam keperluan diri sendiri je. Haha sorang je dah habis beratus. Aku rasa orang lain pun macam tu jugak. 

Tengah aku berjalan-jalan menyorong troli di pasar raya besar, aku terfikir kalau aku dah berumah tangga nanti bagaimana pulak. Mesti penuh troli. Even kalau aku berbelanja dengan mija sekalipun boleh penuh troli tu. Dia pun macam 2x5 je dengan aku. Cuma boleh dikawal lagi la. 

Sebab apa kalau perempuan berbelanja selalunye lebih? Menurut pengalaman aku la kan:
1. 'eh mija ada suruh aku masakkan getah paip (makaroni). Baik aku beli bahan-bahannya'.
2. '3in1 hazelnut coffee dia dah habis pulak kat rumah. Nanti kesian pulak aku buatkan air lain yang die tak suka' - mengade!
3. 'jajan mama ape pulak ye. Haaa belikan biskut la'.
4. 'rasanya sabun basuh baju ada lagi. Tapi ni murah ni. Ada promosi. Alah, beli je lah buat stok. Sabun bukan basi pun'.
5. 'cuti lama kat rumah takde kunyah2 tak best pulak. Beli jajan lebih sikit la bulan ni'.
6. 'haaa nak try resepi yang hari tu tengok kat internet la. Jom beli bahan-bahan nye!'.
7. 'cantik nye free gift die. Nak! Nak! Tapi kena beli 2 la. Takpelah, boleh buat stok. Bukan selalu ada bagi free gift2 ni'.

Banyak lagi pengalaman aku ketika berbelanja. Ni pengalaman orang bujang tau. Hahaha teruk la rasa nya beli dah bekeluarga. Aku harap suami aku akan beli barang keperluan semua ni. Aku cuma beli mana yang takde buat tambah2 je. Nanti ada aje yang tak cukup. Pulak dah!

Sebagai perempuan ni kalau dia nak beli barang, dia ingat tiap orang kat rumah. Ni jenis macam aku la. Ada jugak jenis buat lepas diri sendiri je. Tu aku tak nak komen panjang la. Sebabnya kita fikir pasal anak kita nak makan itu, suami kita nak makan itu. Belum mak mentua, mak sendiri, adik-beradik. Apa2 pun yang penting, ikut lah kemampuan. 

Tuesday, November 19, 2013

Kisah detox clenx tea

Mungkin ada mereka yang di kalangan kita mengalami masalah sukar membuang air besar. Mungkin disebabkan faktor pemakanan atau yang lain. Aku tak pasti. Tetapi aku bukan lah salah seorang daripada mereka. Aku memang dikategorikan 'agak senang' untuk buang air besar.

Hey, bukan aku nak tulis pasal berak je. Hahaha aku nak kongsi produk dari NH Detoxlim iaitu natural Clenx Tea. Ianya teh untuk membantu korang membuang air besar. Aku dah try dalam 3 bulan. Tapi on off la. Tak selalu sebab aku masa tu aku kerja naik ktm. Susah. Sebab?

Bila minum teh ni, kesan akan dirasai selepas 8-10 jam. Pernah aku minum tersasar dari jadual aku. Naik ktm kena berhenti di stesen Subang Jaya semata nak pergi tandas. Akhirnya aku lewat ke tempat kerja. Nasib baik ada tandas. Sesetengah stesen ktm tu letak tandas 'angkut' je. Portable toilet. Tak ke haru kalau keadaan dimana kamu tiada pilihan. Haha

Tujuan aku minum teh ni bukan untuk kuruskan badan walaupun dikotaknya afa menyatakan untuk menurunkan berat badan. Pada asalnya aku nak detox la. Nak buang toksik dalam badan. Masa tu tengah tinjau2 produk kat Guardian. Aku tengok ada teh ni so, aku beli la memandangkan harga nya pun tidak lah mahal.

Lepas lunch or dinner aku ambil 1 paket. Kalau untuk turunkan berat badan boleh ambil 2 paket sehari. Aku tak pernah cuba sebab bagi aku 1 je dah cukup. Rasanya? Aku suka. Aku memang dah biasa minum teh hijau atau teh cina. Untuk clenx tea ni, bagi aku not bad. Baunya harum macam bau inai. Tak perlu tambah gula. Minum suam2 pun sedap dah.

Setiap orang kesannya berbeza. Untuk pertama kali hingga ke tiga. Mungkin akan berulang ke tandas beberapa kali sebab toksik tengah banyak mungkin. Selepas tu sekali je dah. Sakit perut dia memang sakit la. Tapi bila korang 'berak'kan je okay dah. Haha

Tetapi, tunang dan kakak aku tak macam tu. Diaorang minum tapi dah lepas 12 jam masih tak sakit perut pun. Tau2 esok baru sakit perut dan nak membuang. Haa yang ni aku tak tau kenapa. Lain pulak effect dia. Hehe

Yang penting, perut baik, berak hari2, senang hati.

Berat badan? Maintain je. Haha

Tuesday, November 12, 2013

Hello audit life

 
 
 Assalamualaikum...
 
Hari ni aku dah start buat audit balik selepas dua bulan dipindahkan ke tax department. Jangan lah rasa yang aku ni awesome sangat dapat pindah ke tax department sebab aku tak sentuh pun sebarang aktiviti yang berkaitan dengan tax computation. Yang aku buat tax estimate, eFiling, buat letter to client, letter to IRB, request file, hantar surat dan macam-macam lagi. Cuci tandas je aku tak buat masa tu. :P
 
Berbalik kepada cerita aku yang tadi, hari ni memang first time aku pergi client office. semalam tak datang ada PGL kat office lepas tu manager marah-marah sebab dia tak dapat tahu yang aku tak datang. Aku gerak dari rumah dalam pukul 6:10 pagi. Korang tengah buat ape masa tu? hehe Sebab lokasi client di Bangsar dan dijangka akan mengalami kesesakan lalu lintas.
 
Pukul 6:30 pagi di Lebuhraya Persekutuan dah bergerak perlahan. Aku rasa dieorang pun bangun saing-saing aku bangun agaknya dalam 5:30 pagi. Akhirnya aku sampai di tempat letak kenderaan tingkat 14 pada pukul 6:55 pagi. Agak awal disitu dan memandangkan awal kan, aku stay dalam kereta tidur sekejap. An effective nap gitu.
 
Dari pagi client in charge takda. So, aku tak boleh buat banyak kerja lah dan yang paling tak best seronok, discussion room yang kami duduk ni sangat la sejuk. Untuk mengatasi kesejukan itu, aku taip entry ni sementara tunggu client back in his place. Tadi ade lepas tu pergi mana ntah.
 
Selamat bekerja dan menunggu 5:30 petang untuk pulang!!

 
 

Friday, November 8, 2013

Skipping and yoga

Sedia maklum yang berat badan pun semakin bertambah-tambah semenjak aku meninggal zaman universiti. Siapa cakap zaman 'u' ni paling best? buktinye lepas aku habis belajar je berat aku naik. Tambah-tambah kalau duduk rumah je tak cari kerja. Tapi aku duduk rumah 2 minggu je. Lepas tu dapat kerja dah. Cuma yelah.. Bila bekerja ni saat yang korang tunggu ialah lunch hour and habis waktu bekerja.
 
Nak-nak lagi officemates ajak makan sana la sini la. Masa kerja ni nak skip makan susah. Bila kita tak nak keluar makan nanti ada je yang mengajak.. 'jom lah..takpe, kerja tu nanti-nanti boleh buat. makan dulu'. Mengajak untuk gemuk bersama. Tetapi ada jugak yang cakap 'eleh, diet la tu tak nak makan tak nak makan ni'. Heee betul tak? Cabaran dan dugaan tu besar.
 
Aku sebenarnya suka tengok orang berlari atau marathon. Macam nak join je. Tapi tak terdaya. Malas tu mengalahkan nafsu. Kadang-kadang bukan disebabkan malas tapi sebab takda masa. Sekarang ni aku kerja balik tak menentu, hujung minggu ada kelas. Hari ahad memanfaatkan masa duduk rumah berehat ataupu keluar berjalan. Memang pack!
 
Dengan baki kesedaran sivik yang aku ada ni, aku menjinak-jinak kan diri aku kembali main jumping rope atau pun skipping. Aku buat takda lah banyak mana, lepas balik kerja je aku peruntukkan 30 minit untuk buat skipping. Aku suka jugak skipping ni. Best! macam mengenang kembali main lompat getah waktu kecik-kecik dulu. hehe
 
Untuk permulaan ni aku buat 500 kali je. Itu pun tercungap-cungap dah. Aku akan tambah 100 sehari until maksimum 1,000. Takda pun sampai 30 minit. Selebihnya aku cooling down and buat simple streching a.k.a. yoga.Takda lah aku buat yoga tunggang terbalik lipat-lipat tu. Simple je. Untuk streching badan aku.
 
Aku ada masalah lower back pain. Kerap sangat sakit. Aku tak boleh berdiri atau duduk terlalu lama. Sakit sungguh kat pinggang tu. So, aku try yoga for back pain. Aku apply pose yang biasa2 dan senang. Melegakan.. Sungguh...
 
 
 
p/s: kalau boleh pecahkan lemak lagi bagus.

Saya kembali semula!

Assalamualaikum..
 
Pada hari ini iaitu 8 November 2013, aku telah buka blog aku kembali pada umum. Haha Tak tau kenapa cuma aku rasa cinta nak mengetuk-ngetuk papan kekunci aku. Betul kan? keyboard tu papan kekunci kan? Aku main taip jer.Lama kot aku tinggalkan blog ni. Kalau tak salah semalam aku check last post yang aku published ada la tahun 2012. Sekarang tahun 2013. Eh, takde la lama sangat kan. Tapi serius weh, aku rasa lama dah.
 
Within a year, macam-macam dah berlaku. Nak tau??
  • Aku dah graduate dan memegang segulung Sarjana Muda Perakaunan (Kepujian) dari UiTM.
  • Aku dah bekerja di sebuah audit firm ternama di Malaysia.
  • Aku dah beli kereta. takde niat nak show off pun.
  • Aku dah bergelar TUNANGAN orang.
Sebenarnye ada banyak lagi tapi buat masa sekarang ni tu je yang aku ingat. Aku berjanji aku akan cuba update blog aku yang cambest ni seberapa kerap selepas ni. *tergediks*. Sempena pembukaan kembali blog aku, hehehe, elok la aku blogwalking.
 

Friday, February 10, 2012

Kalau takda buat cara takda

Macam biasa, aku buat entry nie sebab nak meluahkan rasa. Meluahkan rasa tidak puas hati aku. Soal nya KALAU TAKDA BUAT CARA TAKDA. Sebab apa aku cakap macam tu...? Sebab aku tak puas hati kepada sesiapa yang berkelakuan macam tu. Yeah, kena batang hidung sendiri. Mula-mula okey lah, boleh diam lagi. Tapi lama-lama..? Melampau lah kan.


Aku sakit hati tau. Aku tak suka orang guna barang aku tanpa izin aku. Memang aku tak suka. Dan aku pun memang tak suka sangat kongsi-kongsi. Sebab tu apa-apa aku rela usaha dan beli sendiri. Takda nak pinjam barang orang. Bukan aku bongkak. Tapi aku tak biasa. Aku takut kalau aku rosak kan barang tu ke. Orang yang bagi pinjam tu cerita belakang ke kan. Tu yang aku tak suka. Dan aku dah terbiasa sikap nie dari kecik sampai besar.

Mula-mula kasut. Aku simpan diambil. Aku ambil balik dia ambil lagi. Sampai kan satu masa aku tak sedar dah kasut tu dah jadi harta dia buat pakai hari-hari. Okey lagi. Lepas tu beg. Aku beriya ingat my bro pakai beg tu. Berhujan aku still pakai beg sandang aku. Sebab beg belakang aku takda. Bila aku nak outstation baru aku find out that beg tu telah dipakai HARI-HARI buat pergi sekolah. Ape perasaan ko? Aku tau lah beg tu tak mahal mane tapi berharga lah jugak bagi aku. Senang untuk penunggang motorsikal macam aku nie kalau nak bawa lappy ke ape kan.

Lepas aku ambil beg belakang aku balik, balik dari outstation aku tengok beg lain pulak takda. Aku malas nak bising-bising. Lepas aku mandi (balik dari outstation) aku tengok beg tu ada dah. Barang dalam tu pun dah diletakkan balik. Kelmarin lepas aku balik kerja, aku tengok beg tu dah takda dah sampai sekarang. Okey, berdiam diri lagi.

Semalam pulak aku balik entah kenapa rasa bengang je. Lantai bilik aku BERPASIR. Sapa pulak yang masuk bilik aku pakai kasut kan. Haaa? Aku dah lah pantang lantai berpasir nie. Lagi-lagi kat bilik. Tempat aku nak sembahyang. Sakit hati. Pasir tu banyak depan cermin besar aku. So, aku beranggapan orang tu pakai kasut dan belek diri depan cermin lah. Okey lagi..

Aku ambil towel nak mandi. Aku tercium perfume kat towel aku.. Apehal lak kan? Aku rasa nie memang perfume aku. Tak penah pulak aku sembur perfume atas angin sampai boleh melekat kat towel aku yang tersidai. Sakit nya hati. Okey, orang itu pakai kasut masuk bilik aku, pakai perfume aku lepas tu belek-belek muka depan cermin. KEPALA TENGKORAK KO..!!! 

Aku beli barang bukan untuk senangkan orang lain.




Monday, February 6, 2012

Scrap@perclip yang sangat cantik..!!


Pada mulanya aku blogwalking dan terjumpa blog ni. Aku nie memang penggemar benda-benda yang cantik comel-comel nie. Selalu aku usha blog ni tapi belum lagi order. Nak tunggu special day baru order. Sebab hasil tangan Farah Diyana ni sangat lah cantik. Terpukau jugak lah mata aku pandang. Kalau korang nak mencari sesuatu untuk dihadiahkan kepada seseorang dan mahu kan kelainan, try tengok hasil tangan Farah Diyana.

Birthday Card
Birthday Mini Signage
Guestbook
Hanging Birthday Card
Magnet tags
Pins
Vintage Rose Ring
Wedding Board


Untuk ke blog beliau, jangan lupa tekan link kat header blog atas tadi tu ye.
Terima kasih.


Main scanner

Sejak aku praktikal nie, printer kat rumah pun jarang digunakan. Takda pun nak print slide ke assignment ke kan. Kadang-kadang ade lah guna sikit-sikit. Anak buah aku nak fotostat atau print colour. Aku last print pun tak ingat bila. Oleh kerana itu, ink aku pun turun. Sebelum nie pun dah turun. Aku biarkan je. Tapi kelmarin bila bosan-bosan aku pun buat operasi lah dengan printer aku tu.

Kebetulan ada majalah Intrend depan aku. Entah berapa muka surat aku scan. Semua nya berwarna. Banyak jugak lah nak bagi ink printer tu naik balik. Bukan sengaja nak bazirkan ink. Tapi terpaksa buat macam tu. hahaha... Lastly aku scan bulat ngan tangan aku sendiri. Betul-betul takde keje lah.

Boolat nie sebenarnye kaler kuning
Gendut betul tangan aku..!! hahaha



p/s: kata pun main scanner kan, guna lah recycle paper. haha


Sunday, February 5, 2012

Sweet January 2012

Okey, sebenarnya aku nak buat entry nie lame dah. Tapi takde kelapangan nak post. Baru sekarang nak post. Basi tak basi aku nak post jugak. hehehe. Pada cuti sempena Tahun Baru Cina bulan lepas, aku dan keluarga pergilah berjalan-jalan. Sekitar Shah Alam je tak pergi mana pun. Pergi pun tak lah ramai. Dua buah kereta je. Lokasi pertama Taman Cahaya Shah Alam @ Taman Pertanian Shah Alam @ Taman Botani Shah Alam. Tiket untuk dewasa RM3 manakala untuk kanak-kanak RM1.

 





Selepas itu kami pergi ke i-City. Cuaca gerimis masa tu. Nak pergi Tasik Shah Alam pun sesak. Maklumlah cuti sekolah. Ramai yang bawa anak-anak keluar. Parking untuk i-City sekarang macam shopping complex. Kira ikut jam. So, kalau yang tak perasan rate parking tu memang terkejut lah bila bayar. Nasihat aku kan, kalau dah lebih sejam tu korang jalan lah lama-lama kat i-City tu. Sebab tak kisah lah 1 jam 10 minit ke 5 jam ke rate parking korang RM11.00 jugak. hahahaha

                      Jam pertama    - RM1.00
                      Jam berikutnya - RM10.00






Kami beruntung sebab anak buah aku atas nie keje kat i-City.
Jadi kami jadi VIP pada hari itu. Nak tau pasal ape? sebab dengan RM5.00
kitaorang boleh main semua permainan kat Taman Tema A. Yang kat atas tu.
Lagipun kami bukan bayar untuk semua orang. Bayar 7 orang je. Tapi bila nak 
main semua naik. Hahahaaa.. Untung tak?